Elk schooljaar starten we in juni met een brainstormsessie samen met onze leerlingen, waarin we de weroprojecten voor het volgende schooljaar bepalen. We baseren ons hierbij op het ZILL-leerplan. Binnen het ontwikkelveld ‘Ontwikkeling van oriëntatie op de wereld’ zijn er zes thema's:
Oriëntatie op de samenleving
Oriëntatie op bewegingscultuur
Oriëntatie op tijd
Oriëntatie op de ruimte
Oriëntatie op techniek
Oriëntatie op natuur
Samen met de kinderen koppelen we aan elk thema een project. We linken deze projecten steeds aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs), die gericht zijn op het bevorderen van een duurzame en eerlijke wereld. De weroprojecten voor het schooljaar 2024-2025 zijn:
België (ruimte)
Afval (techniek)
Hulpdiensten (samenleving)
De tijd van toen (tijd)
Musical (bewegingscultuur)
Bloemen en bijen (natuur)
Deze projecten worden geïntegreerd in verschillende vakken zoals muzische vorming, lezen en lichamelijke opvoeding. Door de integratie van verschillende vakken stimuleren we de creativiteit, samenwerking en probleemoplossend denken van de leerlingen.
Elk project wordt ingeleid met een startmoment op schoolniveau. Voor we aan een thema beginnen, organiseren we een brainstormsessie met de leerlingen om te ontdekken wat ze al weten, wat ze willen leren en wat ze graag zouden doen rond het thema. Bij elk project organiseren we ook een uitstap en werken we soms samen met externe partners, zoals lokale organisaties of experts, om het leren te verdiepen.
We vinden het belangrijk om de ouders actief te betrekken bij de projecten, bijvoorbeeld door hun kennis in te brengen of mee te helpen bij uitstapjes of activiteiten.
Wil je graag sfeerbeelden van onze projecten bekijken? Neem dan zeker een kijkje op onze Facebookpagina "De Vuurtoren" of onze Instagram @bodevuurtoren.